SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Vienas lauke – ne karys
liepos 18th, 2011 by Lina

Įsivaizduokite pasaulį, kur nei vienas žmogus neturi savyje blogio. Kaimynka piktai neapkalbinėja. Eilėje niekas neužlenda. Niekas nekeiksnoja, nesibara ir nesišaipo. Net šypsos kai pamato gatvėj. Aišku, nebeliktų darbo policininkams, kriminalistams ir traumatologiniam skyriuj nebūtų sužeistų smurto atveju, bet aišku jie tokie geri, kad  dėl to visiškai nesuktų sau galvos.

O dabar įsivaizduokit kad tokiam fantastiškam pasauly liko vienas „normalus“ žmogus. Su visomis piktomis šaknimis ir labai jau gudriu protu. Ką darytumėt jo vietoj? Aišku visi pasipiktinę atsakytų kad nieko blogo nedarytų, ir niekuo nepasinaudotų. Bet pagunda kartais būna stipresnė už sąžinę. Ir tas žmogus, žinoma, visais pasinaudoja. Parduotuvėj už dyką apsiperka, į užsienį be vizos atostgaut išvažiuoja, automobilį „pasiskolina pabandymui“ ir nebegrąžina.. Tiesiog pasaka, ne gyvenimas.

Bet jis tuo džiaugias kuo toliau, tuo mažiau. Kodėl? Nes jis vienas. Jo šaknys jam neleidžia dalintis džiaugsmu su visais „geriečiais“, kurie dėl jo „pokštų“ nepyktų, bet nesuvoktų to taip, kaip suvokia jis. Jame daug piktdžiugiškos gyslelės, kuri turi kažkam išsilieti, kad išvis nepranyktų. Šis blogasis herojus jaučia, kad greitai taps mase, ir negali tam pasiduoti. Kaip reiks išmokti viskuo dalintis? Kaip turėsiu už viską atsiskaityt ir net nepasipiktint aukštomis kainomis? Ko aš čia turiu kiekvienam šypsotis? Jo ciniškas protelis nesutalpina galvoje minties, kad aplink visiems užtenka to, ką  jie turi. Jie laimingi pamatę draugą. Net ne draugą, tiesiog gatve einantį žmogų, kuriam galbūt nesėkminga diena, ir būtų smagu jį pasveikint su šypsena. Kam to reikia, pagalvoja žmogus. Ir tai tikrai geras klausimas.

Kam reikia, kad tu būtum geras? Visiems. Tik vien dėl to, kad gyvenam pasauly, kur kiekviename yra tiek gėrio, tiek blogio, viskas tampa mase, išsimaišo. Žmogus tampa pasyvus ir abejingas viskam. Kai jau neišvengiama, aišku įsijungia blogas ar geras režimas, tačiau šiaip, kam vargintis? Esi per daug nusvilęs kai nesulaukei gero iš kitų, nors pats buvai nuoširdžiai nusiteikęs kažkam padėti.

Čia ir yra didžiausia žmonijos problema. Jie, tapę  mase, aptingsta toliau stengtis daryti kitiems gera. Jie pasikliauna kitų nuomone. „Jei jie ten eis, tai eisiu ir aš.“ „Jei jie mokės, tai ir aš sumokėsiu“. Ir jokio altruizmo. Jau geriau niekur nesikiš, nes koks tikslas, kokia iš to nauda?

Aš nesakau, kad tarp žmonių nei vieno gero nebeliko. Aišku, kad dar tokių yra. Bet jie slepiasi toj vidutiniokų minioj ir bijo pasirodyt, bijo būt pasmerkti. Vienas lauke – ne karys. O tai jau žingsnis į taiką.

 

 


2 Responses  
  • Simona writes:
    liepos 18th, 201115:02at
    Profilio nuotrauka (Simona)

    Galbūt ne LT, bet užsienyje toks pasaulis (be piktų apkalbų ir žvilgsnių, netgi su šypsenomis) egzistuoja. Sykį viena pažįstama, kuri šiaip jau mokos užsieny, kai atėjau susitikti, paklausė, kas yra ant jos veido. Aš pasiteiravau kodėl ji to klausia, nes viskas buvo gerai, o ji atsakė, kad žmonės čia kažkaip keistai ŽIŪRI. Ji buvo velniškai teisi. Kas nėra patyręs to smerkiančio žvilgsnio gatvėj, nei iš šio, nei iš to? Jau nekalbu apie komentarus…

    Kalbant apie šypsenas, tai matyt, mūsų šalyje priimta nedemonstruoti laimės, nes tada prasideda pavydas. Ir tikrai, pabandykit kurį laiką niekuo nesiskųsti, sakyti, koks gyvenimas gražus, kaip jums viskas sekasi. Greičiausiai statistinis lietuvis pagalvos, kad persidirbot arba perkaitot saulėj. Nes juk negali būti gerai, jūsų paklaustų, negi žinių nežiūrit? Jūs ką?! Kai pradėsit gyvenime matyt šviesius dalykus, ne tik blogus (toks, sakyčiau realizmas), vieni žmonės nusisuks, nes bus nepatenkinti jūsų laime, bet kiti kaip tik norės jūsų draugijos. Aš rimtai, pabandykit.

    Iš tikrųjų geras klausimas, koks tikslas daryti ką nors gera? Juk gali būti, kad niekas neįvertins, kas nors gali supykti už kišimąsi į ne savo reikalus, o ir šiaip, iš kur žmogau, tu gali žinoti, kas kitam yra geriausia? Juk net Motina Teresė ne visiem patiko…Šitoj vietoj galbūt reikėtų apibrėžti tą ‘daryt gera’. Šypsnys (net jei žmogus nenusišypsojo atgal, gal jis neturėjo ūpo ir užtaikėt ant sunkaus atvejo), vietos užleidimas autobuse, praleidimas žmogaus, perkančio žymiai mažiau už jus, prie kasos, galų gale, kad ir tinklaraščio rašymas. Kartais atrodo, kad ech, gal niekas neskaito, bet niekada nežinai, gal kam nors tai sukels impulsą padaryti ką nors produktyvaus. Apskritai, bet kokia, net ir pati smulkiausia teigiama veikla, nukreipta į kito, ne savo, gerovę yra sveikintina. Kažkas yra pastebėjęs, kad kai per ilgai gyveni tik sau, prasideda nesėkmės, kad nutūptum ant žemės…Kaip dažnai reikia daryti gerus darbus? Kaip liepia širdis, taisyklių čia nėra. Gal kasdienybė mum nesuteikia progų pasireikšti mūsų gerumui (juk ne kiekvienas gali būti savanoriu ir pan.), bet net jei du žmonės vienas kitam padeda, tai jau savotiška mini gėrio grandinė :)

    Teisingai, iš tikrųjų gajus įsitikinimas, kad ‘vienas tu nieko nepakeisi’. Ir kad ‘1 lauke – ne karys’ turbūt kiekvienam yra tekę girdėti iki skausmo. Kita vertus, istorijoj pilna pavyzdžių, kai individai daug ką pakeitė. Gandis, Martinas Liuteris Kingas (kartais ne į gerąją pusę – Hitleris ir t.t.). Galbūt žmogus negali pakeisti kitų žmonių – bet jis gali pakeisti SAVE. Tada kas nors gali panorėti sekti jo pavyzdžiu…Jei asmenybė stipri, ji gali daug nuveikti. Esmė tame, kad ji DRĮSTA pradėti skleisti SAVO idėjas, tada kas nors panori eiti kartu, ir kario lauke nebėra, nes atsiranda armija…

    :) Gerokai išsiplėčiau, bet dar pridursiu, kad slėptis vidutiniokų minioj nebūtina. Išdrįskit neberūkyti, mesti netinkamą chebrą, išdrįskit plaukti prieš srovę, išdrįskit turėti savo nuomonę, pabandykit ką nors pakeisti savyje, padarykit pasaulį geresnį. Juk ir Gandis sakė: ‘pradėk nuo savęs’. Matyt, jis žinojo, apie kalba. :)

    Keep writing, because you have at least one reader :) (me) :)

  • Lina writes:
    liepos 20th, 201121:07at
    Profilio nuotrauka (Lina)

    Žinai, mane tavo komentaras įkvėpė labiau nei mano pačios parašytas straipsnelis 😀 rimtai, reikia pradėt nuo savęs. Einu ir dabar pat pradėsiu 😀


SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos